Rotter

Som privatkunde kan du kontakte oss på 400 30 310  eller kontakt oss

Ønsker du kontakt ring 400 30 311  eller kontakt oss

Vårt mål er å benytte miljøriktige metoder. Derfor er vi medlem av Grønt Punkt.

I over 50 år har vi beskyttet eiendommer mot skadedyr over hele Norge

Som godkjente skadedyrbekjempere via Folkehelseinstituttet, garanterer vi riktige behandlingsmetoder

Tegn på rotter

Rotter er kjent for å kunne spre sykdom, gjøre skade på eiendom og å forurense mat og dyrefor. Hvis rottene har mulighet til å komme inn i ditt hjem eller bedrift, kan de ta med seg sykdom og kan være bærere av parasitter som rottelopper, lus og flått.

Rotter er mest aktive mellom skumring og daggry, derfor er det ofte lettere å oppdage et problem ved å se etter spor av flekker, rottebæsj, rar lukt, istykkertygde kabler eller ser at isolasjon og plastikkrør er blitt tygd på, snarere enn faktisk å se selve rotta.

Hvordan identifisere tegn på rotter

Lær deg å se etter tegn på et rotteproblem hjemme eller i din bedrift.

    • Avføring - finnes ofte konsentrert på bestemte steder og rotter kan produsere opp til 40 ekskrementer per natt. Avføringen fra en brunrotte er mørk brun og har en sylinderform - som ligner et stor riskorn.
    • Skrapelyder - svartrotter er spesielt dyktige klatrere. De kan lett komme inn via loft og de øverste etasjene av bygninger, så hører man høye taslelyder om natten, kan det bety at de har tatt bo i bygningen. Brunrotter er derimot litt mindre flinke klatrere og kjennes igjen når du hører de løper eller gnager på for eksempel, terrassebord eller gulvplanker og at de løper rundt i boder.
    • Kroppsmerker - rotter springer alltid langs gulvlister og vegger på grunn av dårlige syn. Fett og skitt fra kroppen etterlater fett og skitt som kan ses som mørke flekker på de gjenstander og overflater som rottene har besøkt ofte. Disse merkene kan tyde på gnagaraktivitet, men fordi slike flekker sitter i lenge, kan det tar lang tid før merkene er borte og dermed er det ikke alltid en god måte å bekrefte rotteaktivitet på.
    • Løpespor - rotter etterlater spor etter føtter og hale, det er lett å se i støvete og mindre brukte områder av bygninger. Ved å bruke et sterkt lys, fra f.eks en lommelykt, å holde lyset i en lav vinkel - kan man tydelig se sporene. For å finne ut om rottene er aktive, kan man drysse mel eller talkum langs en liten strekning av gulvet i nærheten av fotspor, for så å sjekke om det er ferske spor neste dag.
    • Ganger - brunrotter er kjent for å grave omfattende underjordiske ganger for beskyttelse, oppbevaring av mat og for hekking. De bygger ofte et hull ved siden av faste gjenstander eller bygninger (terrassebord, hageskur, garasjer, etc.) men kan også bygge i bortgjemte, grønne områder som hager og parker og andre steder der mennesker ferdes.

Kabel tygges av rotter - courtesy of S Quinn, EEC247 Ltd

Bekymret for rotteinfestasjon?

Hvis du tror du har rotter, er det viktig å handle raskt. Man bør finne ut hvor utbredt angrepet er, for så å starte med umiddelbare tiltak som fjerner rottene. Da reduserer man den helserisikoen som gnagere kan forårsake.

Du kan også velge å ta forebyggende grep nå - slik at du hindrer rotter i å besøke ditt hjem eller bedrift. Da slipper man unna mye stress.

Ring oss på 400 30 310, slik at vi raskt kan hjelpe deg å bli kvitt rottene, eller vi kan hjelpe deg med forebyggende tiltak.